Nieuws

23 april 2018
Het Mariaziekenhuis in Overpelt, het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk en het AZ Delta ziekenhuis in Roeselare nemen op 23 april als eerste Vlaamse ziekenhuizen dezelfde hoogwaardige operatierobot voor knie- en heupprotheses in gebruik. Opmerkelijk want 2 van deze ziekenhuizen behoren tot hetzelfde, recent opgezette ziekenhuisnetwerk Noordoost Limburg. ‘Door met dezelfde hoogwaardige apparatuur aan de slag te gaan, willen we een heel groot deel van de patiënten in onze zorgregio dezelfde topkwalitatieve zorg aanbieden’ zegt dr.
26 maart 2018

Afgelopen weekend verzamelden 165 kinesitherapeuten voor een uitverkocht 'live' symposium georganiseerd door de dienst orthopedie. 

9 februari 2018
 
Vanaf april krijgt een orthopedisch chirurg in het Mariaziekenhuis de hulp van een MAKO-robot bij het plaatsen van een knieprothese. Hiermee zijn we het eerste ziekenhuis in België dat gebruik zal maken van een robot bij dergelijke operatie. De robot kan bij de plaatsing een precisie bereiken die voor een chirurg niet haalbaar is en die de schade aan de weke delen rondom het kniegewricht sterk beperkt. 
 
Uiterste precisie
4 december 2017
Patiënten met bepaalde rugaandoeningen kunnen van hun pijn verholpen worden door een rugfusie: daarbij worden schroeven in de wervels geplaatst, zodat deze komen vast te zitten. 
 
2 juni 2016

Sinds begin mei kan een patiënt, na het plaatsen van een knieprothese, thuis verder online opgevolgd worden door de specialist voor zijn post-operatieve toestand. Door deze nieuwe webtoepassing, die naast de klassieke vragen over de beweeglijkheid en de pijnbeleving ook kan dienen om een foto van de wonde door te sturen, kunnen patiënten zeer snel na de operatie naar huis en krijgen zij toch quasi dezelfde opvolging als in het ziekenhuis.

4 maart 2016

Vorige maand hebben onze orthopedisten voor de dertigste keer een onderrug van opzij vastgezet. Door deze manier van opereren, wordt het aanbod van rugoperaties met een zo’n beperkt mogelijke weerslag op het lichaam van de patiënt (de minimaal invasieve rugchirurgie) vergroot.

Minimaal invasieve wervelchirurgie

30 januari 2015

Onze dienst locomotorische aandoeningen organiseerde samen met de Vlaamse Vereniging voor Operatieverpleegkundigen (VVOV) voor de vijfde keer de Orthodagen.
Dat is een tweedaags congres voor operatieverpleegkundigen met een specialisatie in orthopedie, dat telkens opgebouwd wordt rond een centraal thema. Dit jaar was dat 'breuken en heupproblemen'. Stuwende kracht achter het evenement is dr. Geert Leirs, orthopedisch chirurg.

18 maart 2014

Op zaterdag 15/3/2014 vond er opnieuw een bijscholing plaats voor de kinesisten uit de regio. Het centrale thema was dit jaar het heupgewricht. Naast de klassieke spreekbeurten, konden de 180 deelnemers ook dit jaar weer meekijken met een echte operatie. Zowel een behandeling van een heupfractuur als het plaatsen van een heupprothese werden live uitgezonden vanuit de operatiezaal naar het auditorium.

Klik hier om de hand-outs van de presentaties te herbekijken.