Vlaamse operatieverpleegkundigen ‘opereren’ tijdens de Orthodagen

30 januari 2015

Onze dienst locomotorische aandoeningen organiseerde samen met de Vlaamse Vereniging voor Operatieverpleegkundigen (VVOV) voor de vijfde keer de Orthodagen.
Dat is een tweedaags congres voor operatieverpleegkundigen met een specialisatie in orthopedie, dat telkens opgebouwd wordt rond een centraal thema. Dit jaar was dat 'breuken en heupproblemen'. Stuwende kracht achter het evenement is dr. Geert Leirs, orthopedisch chirurg.

In de schoenen van de chirurg

Operatieverpleegkundigen weten perfect hoe een operatie verloopt en wat zij op welk moment van de operatie moeten doen. Uniek tijdens dit congres was dat ze aan den lijve konden ondervinden hoe de operatie voor de chirurg verloopt. Tijdens vier verschillende workshops leerden zij hoe cement voor de operatie gemaakt wordt, hoe een heupfractuur behandeld wordt, hoe ze gipsen aanleggen na een operatie, en konden ze oefenden op kunstbot om platen en schroeven te zetten. De verpleegkundigen hebben deze bevoegdheden niet in de praktijk, maar het helpt hen om een operatie beter te begrijpen en om beter te kunnen assisteren. Al doende werd bijvoorbeeld duidelijk dat een gat boren of een schroef indraaien niet zo gemakkelijk was als het lijkt.

Live surgery

Afsluiter was een ‘live surgery’. Dr. Leirs modereerde vanuit de congreszaal, die met beeld en geluid rechtstreeks in verbinding stond met de operatiezaal. De deelnemers aan het congres konden rechtstreeks aan de opererende chirurg vragen stellen.

Netwerkevent

Al vijf edities op rij kan de organisatie spreken van een vol huis. De 150 deelnemers konden uitgebreid kennismaken met collega’s uit maar liefst 46 andere ziekenhuizen. Daarmee is bijna elk Vlaams ziekenhuis vertegenwoordigd. De Orthodagen zijn dan ook een begrip geworden in de sector, waar collega’s uit de verschillende zorginstellingen met elkaar kunnen kennismaken en bijpraten.