Preventieve screening op voorkamerfibrillatie (VKF)

27 juli 2018
Het ziekenhuis zet in op preventie, vandaar dat vanaf maandag 30 juli alle patiënten van 65 jaar of ouder op het chirurgisch daghospitaal, inclusief patiënten die komen voor een operatie aan het oog, en het pijncentrum worden gescreend op voorkamerfibrillatie (VKF).
 
Voorkamerfibrillatie?
Voorkamerfibrillatie is de meest voorkomende ritmestoornis bij ouderen. Het hart klopt hierbij onregelmatig. Symptomen zijn hartkloppingen, duizeligheid en vermoeidheid maar soms is de patiënt zich van geen kwaad bewust. Op tijd deze ritmestoornis ontdekken, is belangrijk om problemen zoals een beroert of hartfalen te voorkomen.
 
Hoe voorkamerfibrillatie screenen?
De screening is heel eenvoudig. De patiënt houdt ongeveer een minuut lang een soort 'stokje' vast waarbij, aan beide uiteinden, een metalen handvat zit. In deze handvatten zitten elektrodes die een ECG opnemen. 
 
Een groen licht geeft aan dat er een normaal, regelmatig ritme aanwezig is. Een rood licht wijst op een onregelmatig hartritme, maar dit wijst niet steeds op het voorkomen van voorkamerfibrillatie. Daarom wordt bij een rood licht steeds een EKG genomen.
 
Indien voorkamerfibrillatie wordt vastgesteld, worden er bijkomende stappen genomen, zoals het opstarten van een behandeling op maat van de patiënt. Hiervoor krijgt de patiënt de benodigde afspraken mee.
 
Vragen?
  • In de brochure onderaan deze pagina vindt u meer uitleg over de screening van voorkamerfibrillatie, en over het leven met voorkamerfibrillatie. 
  • Indien u of een familielid VKF heeft, kunt u deelnemen aan de informatiesessie (teaching class) hierover op maandag 22 oktober.
  • U kan ook steeds terecht met uw vragen bij uw huisarts, cardioloog of de VKFverpleegkundige in het Mariaziekenhuis (Ann Van Dorpe, 011 826 093).
 

Gerelateerde downloads

Brochure screening op voorkamerfibrillatie

PDF

1.36 MB

Leven met voorkamerfibrillatie

PDF

1.41 MB