Een nieuwe MUG: paradepaardje van veiligheid en efficiëntie

4 december 2018
 
De oude MUG was aan vervanging toe. Opnieuw werd voor een Volvo gekozen, een XC90, een grote 4x4-terreinwagen. Bij de keuze van het voertuig werd rekening gehouden met de geboden veiligheid, de laadruimte, de goede wegligging, de vering, en de snelheid en kracht van de motor. Bijkomend voordeel: vanwege het landelijke karakter van het MUG-interventiegebied Noord-Limburg, waar er regelmatig interventies gebeuren op boswegen of landbouwpaden die niet altijd even goed berijdbaar zijn, biedt deze terreinwaren toch wel een enorm voordeel.
 

Werking MUG

De MUG is een belangrijk onderdeel van de keten van dringende medische hulpverlening, waarvan ook de brandweer, huisartsen, politie en andere zorginstellingen deel uitmaken.
De MUG is een materiaalwagen, bemand door een MUG-verpleegkundige en een MUG-arts. Zij zijn speciaal daarvoor opgeleid. De MUG vervoert geen patiënten maar rijdt altijd met een ambulance mee. 
De MUG wordt altijd opgeroepen door de 100/112-centrale, en wordt vooral betrokken bij levensbedreigende aandoeningen (bv. reanimaties, hartinfarcten, beroertes ...), bij levensbedreigende  ongevallen (bv. verkeersongevallen, zware huis-, tuin- en keukenongevallen...) en bij rampen of incidenten die verder (kunnen) evolueren naar levensbedreigende situaties. In 2017 moest de mug 1098 keer uitrukken. Dat zijn ongeveer 3 ritten per dag.
 

MUG en veiligheid

Veiligheid van de wagen en veiligheid op vlak van patiëntenzorg  waren enkele criteria bij de keuze van het voertuig.
Zo beschikt de nieuwe MUG over de belangrijkste en nieuwste veiligheidshulpmiddelen. De wagen remt bijv. automatisch als er een aanrijding met de wagen ervoor dreigt te gebeuren.
Zo werden bij de bouw van de auto al het chassis, de ophanging en de remmen versterkt, waardoor de wagen een hoger laadvermogen krijgt met hetzelfde rijkarakter als een gewoon voertuig.  Ook werd het voertuig omgebouwd om het zo functioneel mogelijk te maken. De achterbank werd gedeeltelijk weggenomen en de kofferruimte is volledig op maat van het ziekenhuis omgebouwd tot een veilige en efficiënte ruimte om al het materiaal op te bergen. 
 

De MUG is uitgerust met de nieuwste technologie om de zichtbaarheid te verhogen. 

  • De wagen kreeg twee sirenes. Een luide sirene zodat automobilisten weten dat de MUG eraan komt. En een bijkomende sirene die het voor automobilisten mogelijk maakt te horen van waar het geluid precies komt (voor, achter, zijkant).
  • De MUG heeft ook het opvallende battenburg- en visgraatpatroon. Het battenburgpatroon (geel-groen schaakpatroon) zorgt voor maximale zichtbaarheid zowel overdag als ’s nachts en onderscheidt het voertuig van andere voertuigen. Het geel is bovendien fluorescerend 
  • Camera-registratie op dashboard
  • Parkeercamera’s
Het voertuig is verder opgebouwd in de geest van een werkend voertuig, dat niet alleen zorgt voor het transport van gespecialiseerde hulpverleners,  maar ook communiceert.  Het is van essentieel belang dat de verbindingen met de 112 en het GPS systeem perfect verloopt om zo weinig mogelijk tijd te verliezen in een acute noodsituatie.  
Het aanwezige essentiële materiaal vereist op regelmatige basis controle op volledigheid en nazicht op de goede werking.
Een laatste vereiste is de aanwezigheid van getrainde personeelsleden. Het ziekenhuis laat alle bestuurders een speciale rijopleiding volgen, zodat ze het voertuig heel goed leren kennen. Ook een verbetering van de rijvaardigheid en een goede kennis van prioritair rijden zijn belangrijke aandachtspunten. 
Elke nieuw MUG-teamlid volgt een opleidingsprogramma vooraleer te starten als vaste medewerker MUG.
 

De oude MUG

De oude MUG, een volvo XC70, is overgenomen door de garage Rutten in Hechtel-Eksel, waar de nieuwe MUG gekocht is. De oude MUG zal dienst doen als reservewagen mocht de nieuwe MUG even buiten dienst zijn door bijv. onderhoud.