Minimaal invasieve rugchirurgie: 5 jaar direct laterale lumbale fusie

4 maart 2016 - Dr. Peter Vorlat

Vorige maand hebben onze orthopedisten voor de dertigste keer een onderrug van opzij vastgezet. Door deze manier van opereren, wordt het aanbod van rugoperaties met een zo’n beperkt mogelijke weerslag op het lichaam van de patiënt (de minimaal invasieve rugchirurgie) vergroot.

Minimaal invasieve wervelchirurgie
Toen we in 2009, als eerste in Vlaanderen, de structurele samenwerking van al onze specialisten van de rug aankondigde (Spine Unit), was de afdeling orthopedie al bezig met het ontwikkelen van die minimaal invasieve wervelchirurgie. Bij deze manier van opereren wordt de wonde door de operatie zo klein mogelijk gehouden door een zo klein en zo direct mogelijke toegangsweg te maken. Hierdoor is er minder pijn na de operatie, is de patiënt sneller op de been en is het herstel vaak maar de helft van dat van de 'klassieke' technieken.

Een mooi voorbeeld van de minimaal invasieve chirurgie is de kijkoperatie voor de discushernia die we enkele jaren geleden opstartten. Voor fusies van de onderrug (het vastzetten van wervels) is de winst die met deze technieken gemaakt wordt, nog groter.  Door het plaatsen van schroeven en het vrijmaken van de zenuwen via afzonderlijke, erg kleine sneetjes, is niet alleen de wonde voor de patiënt kleiner, de ingrepen zijn ook veel veiliger geworden. 

Laterale lumbale fusie, het vastzetten van de rug van opzij
De laterale lumbale fusie (ook DLIF of direct lateral interbody fusion genoemd) gaat nog verder. Ze heeft dan ook bijkomende voordelen t.o.v. de fusieoperaties die uitsluitend langs de rug- of buikzijde gebeuren.
Via een sneetje in de linkerflank wordt achter de buikinhoud door gegaan. De grote lendenspier wordt gesplitst en de wervelkolom wordt zo langs opzij (lateraal) benaderd. De tussenwervelschijf (discus)wordt weggenomen en de  ruimte tussen de wervels wordt met een blokje gevuld met bot (een kooi of cage), opgehoogd en weer recht gezet. Door dit bot groeien de wervels aan elkaar vast. Als het nodig is, kunnen staven en schroeven bijgezet worden om de constructie steviger te maken. Het grote voordeel van deze techniek is dat de rugspieren gespaard blijven (wat bij rugpijn toch erg belangrijk is) en dat het zenuwkanaal helemaal niet geopend moet worden. 

Waar we vijf jaar geleden deze techniek alleen gebruikten bij eenvoudige gevallen van lage rugpijn, worden nu ook complexe casussen met scheefstand van de wervelkolom behandeld. In dergelijke gevallen is de winst met betrekking tot de pijn na de operatie en de revalidatieduur enorm.

Door het aanbieden van de direct laterale fusie, naast de endoscopische discectomie en minimaal invasieve vormen van decompressieve heelkunde en van posterieure lumbale fusies, biedt de dienst orthopedie een breed zorgaanbod aan.


Afbeelding 1: Deze tekening toont hoe de kooi, gevuld met bot wordt ingebracht.

Afbeelding 2: Zijaanzicht van de actieve aantasting van een tussenwervelschijf of discus. Rechts een beeld na de operatie (nog) zonder schroeven. Van de kooien zie je alleen de metalen merkers.

Afbeelding 3: Vooraanzicht van een complex geval van scheefstand van de onderrug voor en na de ingreep. Een laterale schroeffixatie werd langs dezelfde weg toegevoegd om de montage stabieler te maken.

Afbeelding 1 werd gebruikt met toestemming van Synthes GmbH.

 

Gerelateerde artsen