Nieuwe techniek om borsttumor te lokaliseren met magnetisch zaadje

24 april 2018
Onze gynaecologen dr. Lieve Schops en dr. Kaat Verbeke passen een nieuwe techniek toe om de precieze plaats van een tumor te bepalen bij een borstsparende operatie door een magnetisch zaadje in te brengen in de borsttumor.
 
Niet elke borsttumor is voelbaar. Dat is zo bij gemiddeld 1 op de 3 tumoren. In dat geval is het voor de chirurg, die tijdens een borstsparende operatie de tumor zal verwijderen, nodig om voorafgaand aan de operatie de tumor te laten lokaliseren. Dat gebeurde tot voor kort door, onder echogeleiding en onder lokale verdoving, een metalen draad (harpoen) in de tumor te plaatsen. Door de draad weet de chirurg waar het borstletsel zich precies bevindt. 
 
Dr. Schops en dr. Verbeke: “De plaatsing van de harpoen gebeurde altijd enkele uren voor de ingreep om de kans op verplaatsing te verkleinen en de patiënte moet dan ook zo stil mogelijk blijven liggen na de plaatsing. Dit veroorzaakt extra stress bij de patiënte. Door de plaatsing van het magnetische zaadje, zo groot als een rijstkorreltje, enkele dagen op voorhand kan de patiënte zich de dag van de ingreep in alle rust voorbereiden en er is geen risico op verplaatsing.” Ook voor de chirurg biedt het voordelen: technisch is het eenvoudiger om de tumor uit de borst te halen, soms kan er een kleiner deel van de borst weggenomen worden en ook de workflow verbetert doordat er in de dagen voor de operatie ruimte kan voorzien worden om het zaadje in te brengen. 
 
Tijdens de ingreep gebruikt de arts een magnetisch probe (lijkt op een dikke stift) waarmee ze de tumor heel makkelijk en nauwkeurig kunnen terugvinden. Een bijkomend voordeel is dat er minder weefsel uit de borst moet gehaald worden en dat het operatiemoment nauwkeuriger kan ingepland worden.
 
Voortrekker in de Benelux
De plaatsing van dit magnetische zaadje, de Magseed®, is een erg innovatieve techniek die in het najaar van 2017 de goedkeuring kreeg van de Europese commissie. Het borstcentrum van het Mariaziekenhuis gebruikt als eerste in Limburg deze nieuwe lokalisatietechniek. Deze techniek werd eerder al toegepast in UZ Leuven. 
Voorlopig is er nog geen terugbetaling door het RIZIV maar er is een uitgebreid dossier samengesteld om de terugbetaling aan te vragen. 

Gerelateerde artsen