Goede score voor het Mariaziekenhuis in de zorg voor borstkankerpatiënten

13 december 2013

Vandaag worden de eerste resultaten gepresenteerd van het kwaliteitsproject in de gezondheidszorg - VIP². Op een studiedag in Brussel geeft ook minister Jo Vandeurzen zijn visie rond transparantie in de zorg. De resultaten tonen aan dat het Mariaziekenhuis in Overpelt niet moet onderdoen voor grotere ziekenhuizen, als het gaat over uitstekende zorg voor borstkankerpatiënten.

Het Mariaziekenhuis, waar kwaliteit bovenaan op de prioriteitenlijst staat, heeft actief meegewerkt aan het VIP² kwaliteitsproject in de zorg. Dit project situeert zich binnen het Flanders’ Care project van de Vlaamse overheid.

Vandaag worden de eerste resultaten van de kwaliteitsindicatoren in de zorg publiek gemaakt. Op een studiedag bespreekt minister Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Gezondheid en Gezin zijn visie op transparantie in de gezondheidszorg. Ook het Mariaziekenhuis meent dat patiënten het recht hebben op transparantie rond kwaliteit in de gezondheidszorg.

“Borstkanker is een aandoening met een zeer grote impact op de betrokken patiënten en op de maatschappij. De cijfers die vandaag gepresenteerd worden, bewijzen dat we al jaren goede zorgen leveren aan de patiënten met borstkanker in onze regio”, aldus hoofdgeneesheer dr. Marnix Goethals. “De resultaten tonen aan dat we bij een groot deel van onze patiënten overgaan tot borstsparende ingrepen. Ondanks deze beperking van de zwaarte van de ingreep (en dus het trauma voor de patiënt), bekomen we hiermee even goede resultaten als bijvoorbeeld in de grotere ziekenhuizen: De overlevingskans van onze patiënten is vergelijkbaar met deze van grotere ziekenhuizen.”

Indicatoren’ vormen - het woord zegt het - ‘een indicatie’ voor de geleverde kwaliteit binnen een bepaald domein. Elke indicator moet goed gekaderd worden. Bij de huidige indicatorenset rond borstkanker stelden we bijvoorbeeld vast dat in het Mariaziekenhuis geopereerde buitenlanders, ook al woonden ze in de regio, niet meegenomen werden in de analyse..: iets waarop het ziekenhuis zeker wil aandringen naar de toekomst toe.

Het VIP² project vormt een mooie aanzet om te tonen dat ook een regionaal ziekenhuis uitstekende kwaliteit biedt. Klik hier voor de bijlage die toont dat we het hoogste percentage borstsparende ingrepen uitvoeren bij borstkanker en hiermee dezelfde overlevingskansen bieden voor onze patiënten. De volledige resultaten van onze indicatorenset vindt u hier.

Gerelateerde downloads

Bijlage - indicatoren borstkanker VIP2 - Mariaziekenhuis

PDF

101 KB