Belgische primeur: Mariaziekenhuis koopt robot aan voor de plaatsing van knieprothese

9 februari 2018
 
Vanaf april krijgt een orthopedisch chirurg in het Mariaziekenhuis de hulp van een MAKO-robot bij het plaatsen van een knieprothese. Hiermee zijn we het eerste ziekenhuis in België dat gebruik zal maken van een robot bij dergelijke operatie. De robot kan bij de plaatsing een precisie bereiken die voor een chirurg niet haalbaar is en die de schade aan de weke delen rondom het kniegewricht sterk beperkt. 
 
Uiterste precisie
Het kunnen plaatsen van een kniegewricht met een robot betekent een grote doorbraak in de orthopedische chirurgie. “Het plaatsen van de prothese met een robot laat ons toe om op een constante reproduceerbare manier de cruciale fase van de operatie waarbij de stand van de prothese bepaald wordt, door de robotarm te laten uitvoeren”, aldus dr. Geert Leirs, orthopedisch chirurg en specialist in het plaatsen van knieprotheses in het Mariaziekenhuis. “Het correct plaatsen van een prothese is een zeer belangrijke stap om een goed resultaat te bekomen. Hoewel we met de klassieke methodes bij de meeste patiënten tot een correcte plaatsing kunnen komen, zien we toch nog af en toe patiënten waarbij de prothese niet helemaal geplaatst werd zoals de chirurg het eigenlijk in gedachte had. Het grote voordeel van de robot bestaat erin om de plaatsing met een uiterste precisie te laten gebeuren, iets wat voor een menselijke chirurg niet haalbaar is.
 
Weke delen worden gespaard
Een tweede groot voordeel ligt in de sterk ingekorte hospitalisatieduur en snelle revalidatie na de operatie. Dr. Leirs legt uit: “De duur van de revalidatie wordt voor een groot deel bepaald door de bloeding en de schade die aangebracht wordt tijdens de operatie aan de zogenaamde weke delen (huid, vetweefsel, spieren, pezen, gewrichtsbanden…). Door robotchirurgie is het mogelijk om zo nauwkeurig te werken dat er maar zeer beperkte schade wordt aangebracht aan die weken delen en het herstel dus vlotter verloopt.” Een precieze revalidatietermijn is moeilijk te bepalen, dat is van patiënt tot patiënt afhankelijk. Daarom blijft dr. Leirs de patiënt ook na zijn ontslag thuis opvolgen: “Via een app, die nu al in gebruik is, volg ik patiënten thuis ook nog op. In de app kan de patiënt op basis van een aantal vragen zijn toestand doorgeven, en zelfs een foto van zijn wonde toevoegen.”
 
Prof. dr. Himpens, algemeen directeur van het Mariaziekenhuis, kondigde deze belangrijke investering gisteren aan tijdens de uitreiking van het net behaalde NIAZ-kwaliteitslabel. “De robot is niet hoogtechnologisch maar wel innovatief. Dit is basiszorg op topniveau. Als hét ziekenhuis voor onze regio willen we investeren in de optimale zorg voor onze patiënten: kniechirurgie behoort tot onze kerntaak en daarom is deze investering zo belangrijk voor ons.” 
 
Primeur
In april 2017 werd in Londen tijdens het internationaal kniecongres de eerste robot in Europa gelanceerd voor het plaatsen van een kunstknie. Een jaar later mag het Mariaziekenhuis als eerste in België de robot in gebruik nemen. Ondertussen zijn er al 18 knierobots operationeel in Engeland, Duitsland, Italië en Luxemburg. 
Prof. Himpens: “Vermoedelijk zal de robot operationeel zijn in de loop van de maand april en in een eerste fase zal deze gebruikt worden voor het plaatsen van onze knieprotheses. Later behoren ook heupprothesen tot de mogelijkheid”.
 
Toegankelijke zorg
Er zijn nauwelijks beperkingen voor de plaatsing van een kunstknie met de robot. Vrijwel elke patiënt komt ervoor in aanmerking. Zo kan deze manier van plaatsing al gauw een courante techniek worden.
De introductie van de robot gaat gepaard met een investering van bijna 1 miljoen euro. De patiënt die een nieuwe knie nodig heeft, zal daar echter niets van merken. De kostprijs voor een knieprothese stijgt hierdoor niet, wat betekent dat het ziekenhuis de investering draagt, en niet de patiënt, het streefdoel ‘toegankelijke zorg voor iedereen’ indachtig.
 

Gerelateerde artsen