Laminectomie (Lumbale kanaalstenose)

Vernauwing van het (zenuw)kanaal van de lage rug

1. Inleiding

Op deze pagina vindt u een samenvatting van de belangrijkste informatie over lumbale kanaalstenose. De inhoud is algemeen en indicatief en omvat niet alle medische aspecten. De webpagina vervangt natuurlijk geenszins het artsenconsult. Hebt u nog vragen, aarzel dan niet ze aan uw arts te stellen.
 

zijaanzicht lumbale kanaalstenose
Zijaanzicht van een magnetische resonantie van een lumbale kanaalstenose bij een 85-jarige.

2. Wat is lumbale kanaalstenose ?

Het lumbale kanaal is het kanaal waardoor de zenuwen die hogerop uit het ruggenmerg aftakten naar beneden lopen. Het wordt gevormd door de wervelbogen die met elkaar gewrichtjes vormen (“ de facetgewrichten”) en het is aan de binnenzijde bekleed met de gele band (het ligamentum flavum).

Wanneer dit ligament en de facetgewrichten gaan verdikken door slijtage (artrose), dan ontstaat een vernauwing; ook stenose genoemd.
 

Deze vernauwing maakt dat de zenuwen tussen het ruggenmerg en de benen niet goed meer werken. Hierdoor ontstaan problemen met het gaan. De benen en de rug gaan pijn doen, en tintelen of gewoon niet meer mee willen. Men kan steeds slechter stappen. Dit is een probleem dat vooral oude mensen treft. De diagnose wordt gesteld met scans. Hierop kan de omvang en de ernst van de vernauwing beoordeeld worden.
 

3. Behandeling

De vernauwing en de bijhorende klachten verergeren in regel traag over de jaren. Bij oude mensen kan dit vaak voldoende afgeremd worden met ruggenprikken (“peridurale inspuitingen”) Als dit niet werkt of niet mogelijk is, kan aan een operatie nodig zijn. Hierbij worden de zenuwen vrijgemaakt. Dit kan met een open ingreep of minimaal invasief. Welke ingreep er gekozen wordt hangt af van de ernst en de uitgebreidheid van de vernauwing. Het voordeel van de laatste procedure is dat de wervelzuil minder onstabiel gemaakt moet worden en dat er minder spieren beschadigd moeten worden.

vernauwd kanaalna laminectomiena minimaal invasieve ingreep
              een erg vernauwd kanaal                               na laminectomie                            na minimaal invasieve ingreep

De risico’s van dergelijke chirurgie zijn beperkt, maar bestaan wel. Naast die van de anesthesie en een kans op infectie, is het ook mogelijk dat de weefsels en zenuwen gekwetst worden. Uw chirurg geeft u ook hierover graag uitleg.


4. Na de operatie

De hospitalisatieduur hangt wat af van de leeftijd en de gekozen procedure. U mag naar huis wanneer de wonde droog is, wanneer de pijn onder controle is en wanneer u een trap op en af kan. Dit varieert van 1 tot 5 nachten. Zelden is een revalidatiedienst nodig. Na de ingreep is het de bedoeling dat u stapt. U mag echter 6 weken niet teveel bukken, niet heffen en niet teveel kracht zetten. Eens u thuis bent wordt de wonde gevolgd door een verpleegster en uw huisarts. Een controleafspraak wordt voor u gemaakt. Meestal moeten spuitjes tegen bloedklontervorming in de benen gebruikt worden.