EMG-onderzoek (Elektromyografie)

Meten van de elektrische activiteit van de spieren

Wat is een EMG-onderzoek?

EMG is de afkorting van elektromyografie. Bij een EMG wordt de elektrische activiteit van de spieren gemeten. Daarnaast kan ook de activiteit van de zenuw die de spier aanstuurt worden gemeten. Als een spier samentrekt, geeft de spier een elektrisch signaal af. Deze signalen kunnen gemeten worden met elektrodes ter hoogte van de  huid en deze bekomen waarden worden beoordeeld om diagnoses te kunnen stellen.
 

Hoe verloopt het onderzoek

Tijdens het onderzoek dient de arts lichte elektrische stroomimpulsen toe ter hoogte van de huid.
De arts prikt ook enkele fijne naaldjes in de spieren en vraagt aan de patiënt om specifieke spieren op te spannen. Het onderzoek is niet pijnloos, maar moet slechts zelden stopgezet worden door discomfort van de patiënt.
 

Wanneer krijg je een EMG-onderzoek?

Een EMG onderzoek is aangewezen als er een vermoeden bestaat van een probleem aan zenuwen of spieren met symptomen zoals gevoelsvermindering, pijn, spierzwakte, verlamming, tintelingen, ...
 

Welke diagnoses kunnen opgespoord worden met een EMG-onderzoek?

Aangeboren of verworven spier- en zenuwziekten zoals ALS, polyneuropthie, zenuwinklemmingen in ledematen (ter hoogte van pols, elleboog, knie, …), zenuwinklemmingen ter hoogte van rug of nek (door hernia, artrose, vernauwing ruggemergkanaal, …).
 

Voorbereiding

 • Zorg dat op de dag van het onderzoek je huid vetvrij is. Een laagje met crème, zalf of bodylotion kan overdracht van de elektrische activiteit via je huid blokkeren.
 • Zorg dat de lichaamstemperatuur van de te onderzoeken regio (hand, voet, ….) voldoende warm is. Een verminderde huidtemperatuur kan de metingen beïnvloeden.
   

Nazorg

 • Er is geen specifieke nazorg vereist na het onderzoek.
 • U kan het ziekenhuis onmiddellijk verlaten en u mag met de wagen rijden.
 • Er is de dag van de behandeling geen verbod of werk, sport of andere activiteiten.
   

Risico’s

 • Een EMG onderzoek is een uiterst veilig onderzoek.
 • De dag na het onderzoek kan er een kleine blauwe plek ontstaan.
 • Er zijn geen tegenindicaties voor het onderzoek. Iedere patiënt mag het onderzoek ondergaan: ook zwangeren, patiënten met pacemaker, orthopedisch implantaat, … .