Echogeleide needling

Behandeling van kalkafzetting in de schouderpees

Echogeleide needling wordt gebruikt voor het behandelen van kalkafzettingen in peesweefsel. De meest voorkomende lokaliasties zijn schouderpezen en pezen van de bilspier. In dit opzicht is het een aanvulling op shockwavetherapie en zal de succeskans hoger liggen als beide gecombineerd worden.
 

Hoe verloopt de behandeling?

De behandeling gebeurt op de raadpleging. Er is geen specifieke voorbereiding noodzakelijk.
 
De patiënt mag gaan liggen. Met behulp van echografie wordt gekeken waar de kalk zich precies bevindt. Vervolgens wordt de huid op die plek gedesinfecteerd.
Onder echografische geleiding wordt hierna de kalk met een naald aangeprikt. De verkalking wordt enkele malen doorprikt, gespoeld met een lokaal verdovend middel en deels opgezogen.
De restjes kalk die niet zijn opgezogen, verminderen of verdwijnen vanzelf doordat het lichaam het proces van oplossen van de kalk verder in gang zet.
Tot slot wordt er nog een mix van een ontstekingsremmend middel en een pijnstiller in de slijmbeurs gespoten.
 

Mogelijke bijwerkingen

  • Het kan voorkomen dat gedurende de eerste twee dagen na de behandeling de pijn toeneemt in plaats van afneemt. Dit is normaal en u hoeft zich er niet ongerust over te maken. Om de pijn tegen te gaan mag een ontstekingsremmer of paracetamol ingenomen worden.
  • Een beperkt hematoom (= bloeding/blauwe plek) is mogelijk ter hoogte van de injectieplaats.
     

Nazorg

  • Er is geen specifieke nazorg vereist na het onderzoek.
  • U kan het ziekenhuis onmiddellijk verlaten en u mag met de wagen rijden.
  • Er is de dag van behandeling geen absoluut verbod op werk, sport of andere activiteiten maar we adviseren toch om enkele dagen na de behandeling de schouder niet te zwaar te belasten.